Wat is Fairtrade?
Een eerlijke prijs voor boeren en producenten aan het begin van de productieketen.
En de manier waarop we kopen, kunnen we zelf verbeteren!
Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Samen maken we de wereld eerlijk, met gelijke kansen voor iedereen.
Waarom is Fairtrade nodig?
In Azië, Afrika en Zuid- Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Ze zijn overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Hierdoor blijft de armoede in stand. Fairtrade doorbreekt deze vicieuze cirkel door standaarden te zetten die boeren de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen.
Fairtrade voorwaarden
Exporteurs en importeurs kopen producten van boeren op bij de coöperatie. Om de inkomenszekerheid van de boeren te verbeteren stelt Fairtrade een aantal strikte handelsvoorwaarden.
Minimumprijs: Kopers die producten afnemen bij Fairtrade boerencoöperaties zijn verplicht een minimumprijs te betalen. Deze minimumprijs moet de boeren in staat stellen de kosten voor duurzame productie te dekken.
Fairtrade premie: Coöperaties ontvangen van hun afnemers een Fairtrade premie boven op de prijs die zij betalen voor de producten. De boeren beslissen democratisch waar zij deze premie aan besteden. Het gaat hierbij vaak om bedrijfsontwikkeling voor de boeren, zoals verbetering van productiviteit, kwaliteit en infrastructuur. Voor arbeiders op plantages komt de Fairtrade premie ten goede aan gemeenschapsprojecten zoals onderwijs en gezondheidszorg.
Sociale criteria: De boeren, coöperaties en plantages moeten fatsoenlijke arbeidsomstandigheden naleven zoals die zijn vastgelegd door de ILO (International Labour Organisation) en werken op een transparante en democratische werkwijze.
Milieucriteria: De boeren, coöperaties en plantages moeten voldoen aan milieueisen. Bepaalde bestrijdingsmiddelen zijn verboden, er zijn eisen voor afval- en waterbeheer, voor energiegebruik en producenten moeten aantonen dat zij zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. Schade aan gebieden met hoge ecologische waarde moet worden voorkomen.
Fairtrade keurmerken
Om een product Fairtrade te kunnen noemen, moeten alle partijen in de handelsketen aantonen dat zij aan de internationale principes van fairtrade voldoen. Initiatieven die de Fairtrade principes hebben verankerd in hun werkwijze zijn onder andere Fairtrade International (in Nederland bekend als Fairtrade Nederland), de World Fair Trade Organisation (WFTO), Fair for Life, Naturland en Bio-Equitable.
De producten zijn te koop in verschillende groothandels, supermarkten en andere winkels. Hieronder vind je de logo’s die gebruikt worden om aan te tonen dat producten Fairtrade zijn, en die geaccepteerd worden binnen Fairtrade Gemeente Nederland voor het voldoen aan de criteria.
HÉT FAIRTRADE KEURMERK van Nederland
Je kent vast wel de thee van Clipper, de Tony Chocolonely repen, de koffie van Starbucks en het ijs van Ben&Jerry’s. Stuk voor stuk heerlijke Fairtrade producten. In Nederland zijn er bijna 10.000 Fairtrade producten te vinden, te herkennen aan het keurmerk van hiernaast. Producten zoals rijst, bananen, thee, koffie, chocolade, bloemen, wijn, sap, katoen, rietsuiker.