30 mrt, 2024

Wijchen weer 2 jaar Fairtrade Gemeente

Onlangs hebben we bij de landelijke Fairtrade Gemeenten een verlenging aangevraagd van onze titel: die is gehonoreerd. Met blijdschap laten we weten dat Wijchen zich de komende twee jaar opnieuw mag scharen in het rijtje van ca. 80 Nederlandse en ruim 2100 Fairtrade Towns wereldwijd. Het titelrapport kun je hier lezen. In de link hieronder de pagina van Wijchen op de landelijke website.

Samen doen we ons best om de wereld een beetje eerlijker te maken.

10 dec, 2023

(H)eerlijke Wereldmaaltijd

In de Fairtrade Week najaar 2023 wisten Marieke van de ontmoetingsruimte Wijkvereniging Wijchen Noord, haar dochter en een vrijwilliger, een heerlijke Wereldmaaltijd op tafel te zetten. Op het menu stonden o.a. een wortelpompoensoep, groene curry, Hollandse spruitjes en een gebakken ananasschijf met kokos en vanille-ijs. Bij een wereldmaaltijd kies je voor producten die duurzaam zijn: van dichtbij, biologisch, vegetarisch of veganistisch en waarvoor de producenten van rijst, curry, ananas een eerlijke prijs krijgen. Zo draag je bij aan wereld waar voedsel kan zijn voor iedereen en waar ook mensen in landen rond de evenaar de mogelijkheid hebben een bestaan op te bouwen.
Ruim 30 mensen waren aanwezig en deden mee met een quiz over wat Fairtrade inhoudt. Wie de meeste vragen goed had kon iets kiezen uit een mand vol fairtrade producten.

10 dec, 2023

Blik(vanger) bij station


We horen wel eens mensen zeggen: “Fairtrade…, o ja, van die borden langs de weg”. Precies. Er hingen er drie bij de gemeentegrenzen: Schoenaker, Nieuweweg en Hernenseweg. Helaas bleek het bord bij de Schoenaker op de dag na Koningsdag 2023 verdwenen! Sabotage of studentengrap? We houden het maar op het laatste. Gelukkig is bord nummer 3 er wel gekomen en wel bij de Kiss&Ride-plaats bij het station. Als je van het perron komt (centrumzijde) is het echt niet te missen. Waarom deze plek? We vermoeden dat de aandacht voor duurzaamheid in brede zin bij reizigers met het OV net wat hoger ligt dan bij de gemiddelde Wijchenaar. Daar komt nog bij dat onder de ‘verplichte’ OV-reizigers relatief veel jongeren zijn.
Inmiddels hangen er ook borden bij de Oosterweg en Balgoijse weg: met dank aan de mensen van de Gemeentewerf.

29 dec, 2022

Fairtrade ambtsketting voor nieuwe burgemeester

De nieuwe burgemeester van Wijchen, Renske Helmer, ontving na haar installatie op 18 november 2022 een alternatieve, Fairtrade ambtsketting uit handen van Hetty van Dalen van de kerngroep Fairtrade gemeente Wijchen. Mw. Helmer is nl. ook burgemeester geworden van een van de ruim 80 Nederlandse Fairtrade gemeenten (en van de ruim 2100 wereldwijd). De unieke, zelf vervaardigde ketting van materialen uit de Wijchense Wereldwinkel is een aanmoediging om aandacht te blijven schenken aan eerlijke handel en een (ook sociaal) duurzame samenleving, binnen én buiten Wijchen.

4 okt, 2022

Eerlijk ontmoeten

Ontmoetingsmarkt, 1 oktober 2022, ’t Mozaiek. Veel vrijwilligers- en maatschappelijke organisaties aanwezig, helaas wat minder mensen van daarbuiten. Toch hebben we een aantal mooie gesprekken gevoerd en enkele contacten opgefrist. Het bordje ‘Fairtrade gemeente’ aan de grenzen van de bebouwde kom wordt gezien en best wat mensen kennen het begrip ‘fairtrade’ (eerlijke handel). Aan de tafel te zien zijn er inmiddels al heel wat Fairtrade producten te koop in de supermarkten, ook steeds meer in het huismerk. Verkade doet nu mee met chocola (cacao) en dat is een grote speler. Veel aandacht verdient nog textiel (kleding, huishoudtextiel, bedlinnen). Alle reden om een petitie te tekenen via de ASN Bank, onze huisbank. https://www.asnbank.nl/zo-maakt-geld-gelukkig/burgerinitiatief-voor-een-leefbaar-loon.html

7 jun, 2022

Inspirerende bijeenkomst met ambassadeurs

Woensdag 25 mei 2022 waren we in het Noorderlicht bij elkaar met een groep ambassadeurs van Fairtrade gemeente Wijchen, een bijeenkomst in de eerste plaats om nader kennis te maken. Door de Corona-beperkingen van de afgelopen twee jaar was en nog geen fysieke kennismaking geweest.

Er was vooral een gezellige ‘bijpraat’-sfeer, onder het genot van koffie/thee met een Emilia-koekje van zorgbakkerij ‘Andere Koek’. Maar het spel ‘Wat is FAIR?’ scherpte ook de gezamenlijke mening dat bewustmaken veel meer tot zijn recht komt door actieve middelen in te zetten: koffie uitdelen, mensen voor keuzes stellen, enz. Er kwamen veel praktische tips op tafel waar we als Kerngroep, samen met de Ambassadeurs, mee aan de slag kunnen.

21 mei, 2022

Actie bij Jan Linders

Op vrijdagmiddag 13 mei waren we te gast bij supermarkt Jan Linders in Wijchen. Eerder dit jaar kregen we daar de kans om een statiegeldactie te houden: een zeer welkome aanvulling van ons budget. Met een mandje verzamelden we zo veel mogelijk Fairtrade producten in de winkel, zodat we klanten konden laten zien wat er allemaal al te koop is en dat ze wat betreft het aanbod echt al een keuze hebben. Aardig en zeer behulpzaam personeel hielp ons zowel bij het opbouwen van het kraampje als bij het vertrek.
Een aantal mensen, zowel klanten als personeel van Jan Linders, hebben we weer wat wijzer gemaakt door hen te vertellen waar het logo/merk van en de beweging Fairtrade voor staat. En gelukkig waren er ook diverse mensen die al op de hoogte waren en zo nu en dan fairtrade producten kopen.
Zelf hebben we ontdekt dat naast de bekende kleurrijke Tony’s nu ook fairtrade chocola van het huismerk Gewoon te koop is. Nóg meer keuze voor de consument.

21 mei, 2022

Fairtrade Week: Wat is fair?

Tijdens de landelijke Fairtrade Week in mei 2022 zijn we in gesprek geweest met leerlingen van het Maaswaal College in Wijchen, leerjaar 3 en 4 havo en vwo. Onderwerp van gesprek: Wat is Fair? Met behulp van een weegschaal (verzorgd door Fairtrade Gemeenten) maakten ze de afweging: vind ik eerlijk loon niet belangrijk (en kies ik daarom het rode blokje) of ben ik er alleen nog niet zo mee bezig? Ben ik bereid iets meer te betalen voor eerlijke chocola of kies ik de voor laagste prijs? En is dat anders als ik met vrienden ben dan wanneer ik iets voor mezelf koop waar ik een paar avonden van kan genieten? Wanneer is er eigenlijk sprake van uitbuiting? Komt dat ook hier in Nederland voor en wanneer voel ik me uitgebuit? We hebben veel eerlijke antwoorden gehoord en ook gemerkt dat de kennis over dit onderwerp nog moet groeien. Als je weet wat er speelt is het namelijk ook makkelijker om vanuit het perspectief van een ander te kijken. Hoezo heb jij géén band met de maker van jouw spijkerbroek?
Hoe dan ook: het zaadje is geplant!

29 apr, 2022

Feest?

29 april 2022. Begin deze week lopend langs de Leemweg geniet ik van het frisse jonge groen. Weldadig! Tot mijn oog valt op een paar lange slierten plastic vlaggetjes die nog in bomen en aan lantarenpalen wapperen. Daar achtergelaten na vast een heel leuk evenement. Gewoon vergeten? Of: laat maar hangen? Wie gaat ze weghalen: de eekhoorn, specht of boomklever?

Ik haal een schaartje en verzamel tientallen meters vlaggenlijn, voor het grootste deel nog prima bruikbaar.

Waren ze nieuw of al tweedehands? Het laatste hoop ik van harte. Waar en door wie zijn ze gemaakt? Hebben de makers een eerlijk loon ontvangen? Hoeveel CO2 heeft het vervoer ervan gekost? Omdat ik niet alle te hoge verwachtingen heb van de antwoorden op deze vragen bij dit product dat voor een prikkie te koop is, heb ik er nu maar een tweedehandsje van gemaakt. Dat is in elk geval nog iets.

7 dec, 2021

Duurzaam inkoopbeleid

Fairtrade in duurzaam inkoopbeleid

Criterium 2 van onze campagne betreft de rol van de lokale overheid in onze campagne. Dit houdt in dat de gemeente Fairtrade opneemt in het duurzame inkoopbeleid. De koffie en thee op het gemeentehuis zijn ingekocht volgens eerlijke handelsvoorwaarden. Door het drinken van Fairtrade gecertificeerde koffie draagt de gemeente bij aan betere levensomstandigheden voor koffieboeren in ontwikkelingslanden.