Wij willen stappen zetten naar een eerlijke wereld, met gelijke kansen voor iedereen, en naar een duurzame wereld, met oog voor de waarde en het voortbestaan van mens, dier en leefomgeving.

Een wereld met meer aandacht voor de herkomst van goederen en de impact van onze consumptie en ons koopgedrag op mensen zoals wij, ook al leven ze in Azië, Zuid-Amerika of Afrika: de kleinschalige boeren en producenten die onze koffie, thee, cacao, rijst, ananas, suiker of katoen verbouwen.

Met een realistisch en betrouwbaar inkomen, fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en bescherming van hun leefomgeving kunnen zij investeren in een hechte gemeenschap, onderwijs voor hun kinderen en inspelen op veranderende omstandigheden zoals een corona-crisis of de snelle opwarming van de aarde. Dit alles leidt tot een stabiele en vreedzame woonomgeving, met een perspectief voor de toekomst van een nieuwe generatie.

Onze opdracht is het om de consument bewust te maken. Dat kan heel dicht bij huis, dat is mooi, want consument: dat zijn we allemaal. Bij de consument ontstaat de wens om het anders te doen, om het eens van een andere kant te bekijken.
Ondernemers, instellingen en andere organisaties binnen de gemeente kunnen ons een handje helpen, door Fairtrade producten aan te bieden en ze zelf te gebruiken. En daarbij heeft de gemeente natuurlijk een voorbeeldfunctie.

Een duurzame wereld geldt ook voor dichter bij. Met kleinschaliger, verantwoorde productie in Nederland en Europa verminderen we de CO2-uitstoot, vergroten we de werkgelegenheid en de sociale samenhang. Ook boeren en producenten hier verdienen een eerlijke prijs voor duurzame producten. Voor ons gaan fairtrade, duurzaam en lokaal dan ook hand in hand. Daarnaast dragen we hiermee bij aan Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDG’s) van de Verenigde Naties.